plăcerea lecturii

Caleidoscop I

Începînd de astăzi, 24 iunie 2019, în fiecare luni, voi încerca să public într-o nouă rubrică, Caleidoscop, articolele ce mi-au atras atenția în timp, dar și recomandările mele (cărți, muzică, film) pentru săptămîna curentă. Majoritatea articolelor recomandate vor fi în engleză ori în franceză (poate uneori mă voi hazarda și cu legături către articole scrise în italiană), dar nu voi ezita să fac trimiteri și către articole de la noi, deși, trebuie să mărturisesc, puține mai sînt publicațiile pe care le mai citesc în spațiul online românesc.

V-aș mulțumi dacă mi-ați trimite recomandări de orice tip: filme, piese de teatru, spectacole, cărți ori locuri, pentru ca rubrica să fie tot mai bogată și să vă împlinească așteptările.

Primul pas e întotdeauna cel mai greu și-acesta e al meu:

Răsfoind lumea

Noaptea ce-a trecut a stat sub semnul magicului, căci cerurile s-au deschis și Ielele, Dînsele, Nemilostivele, Iudele, Drăgaicele, Samovilele, Vînturițele ori Milostivele, Măiastrele, Frumoasele, Fetele cîmpului, Fetel codrului, Vitezele, Sfintele, Șoimancele s-au întîlnit în locuri tainice ori ne-au bîntuit visele.

Rusalce
Witold Pruszkowski, Rusalce (1877), via Wikimedia Commons

În ziua de Sf. Ion Botezătorul, numită Sînziene sau Drăgaică, nu se lucrează, căci te pocește și vei juca ca Drăgaicele. „Drăgaicele sînt un fel de Șoimane sau Rusalii cari opăresc oamenii. În această zi se adună disdedimineață de pe cîmp tot felul de buruieni bune de leac peste an”.
Tudor Pamfile – Mitologie românească I. Dușmanii și prietenii omului

În acest timp, cînd încep a se coace semănăturile, se adună la un loc toate fetele din mai multe sate, și alegînd pe cea mai frumoasă și mai robustă, îi dau numele de Drăgaica. Apoi, cu ea înainte, merg prin semănături și-i fac o cunună împletită din spice, i-o pun pe cap, o mai înfrumusețează cu o mulțime de cîrpe, de toate colorile și-i dă în mînă chelia de la șurele lor. Drăgaica, în acest chip înfrumusețată, cu brațele întinse și cu cîrpele expuse vîntului, ca și cum ar sbura, se întoarce spre casă, cîndînd și săltînd, și merg prin toate satele fetelor cari au însoțit-o. Acestea, urmînd-o în cîntece destul de frumoase o numesc sora și superioara lor. Toate fetele țăranilor din Moldova năzuiesc foarte mult la această cinste, deși cîntecul lor zice că acea fată, care reprezenta pe Drăgaica, nu poate să se mărite pînă după trei ani.
Tudor Pamfile – Sărbătorile de vară la români

Pribegind prin timp

Calea Lactee
Calea Lactee așa cum e văzută de sonda spațială Gaia a Agenției Spațiale Europene ESA, Gaia and DPAC (CC BY-SA 3.0 IGO)

Plăcerile și trîndăviile săptămînii 24-30 iunie 2019

Cum vara e în toi și concediul aproape, oscilez între a reciti Don Quijote și un volum de povestiri de Hemingway. Săptămîna trecută m-am cufundat iar în Cazacii lui Tolstoi și, deși e unul din volumele de început, în multe pagini l-am regăsit pe uriașul prozator de mai tîrziu.

Cadoul muzical al săptămînii: aria „Cîntec către lună” din opera Rusalka de Antonin Dvorak interpretată de Lucia Popp.

Radio România Muzical este postul de radio pe care-l ascult aproape fără încetare, cînd sînt la volan, la serviciu ori în, tot mai puținele, ceasuri de relaxare, astfel că recomandările mele muzicale vor fi, în mare parte, din programele acestuia. Iată, așadar, momentele de neratat ale acestei săptămîni.

Informațiile sînt preluate de pe site-ul romania-muzical.ro, iar despre frecvențe ori modalități de ascultare găsiți informații în pagina dedicată.Trimiterea de comentarii nu este, pentru moment, posibilă, dar îmi puteți scrie oricînd.